Cum se tund trandafirii de gradina – Sfaturi pentru ingrijirea tufelor

Loading...

Este bine sa stii cum sa tunzi trandafirii de gradina, ca sa te poti bucura de ei nu doar anul acesta, ci si in anii viitori. Nu este o tehnica foarte dificila. Trebuie doar sa fii atent si sa urmezi niste pasi. Tunderea tufelor de trandafiri poate fi intimidanta, indeosebi daca ati evitat aceasta sarcina o anumita perioada de timp, dar ea oricum trebuie realizata. Nu conteaza care este forma, dimensiunea sau soiul trandafirilor, pe care ii aveti! Pur si simplu respectati cateva sfaturi simple si veti reusi sa va descurcati foarte repede cu manipularea ramurilor incurcate ale tufei.

Exista cateva motive benefice ale tunderii. Incurajarea cresterii noilor lastari si infloririi. Inlaturarea ramurilor moarte reduce riscul de imbolnavire. Imbunatatirea circulatiei aerului. Tunderea imbunatateste forma plantei. Tineti minte: majoritatea expertilor afirma ca este mai bine sa realizati tunderea si sa faceti cateva greseli decat sa permiteti cresterea exuberanta a tufei de trandafiri.

1. ALEGETI MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TUNDEREA TRANDAFIRILOR. Desi perioada exacta este determinata de soiul trandafirilor si conditiile climatice ale zonei, in care locuiti, cel mai probabil va trebui sa realizati tunderea primavara. O regula buna: incepeti tunderea, cand forsitia incepe sa infloreasca.

2. PREGATITI-VA INSTRUMENTELE. Veti lucra printre spini. De aceea, siguranta trebuie luata in consideratie: o palarie cu boruri largi; ochelari de protectie; o camasa sau jacheta de dril; manusi de protectie (mansete extinse); un foarfece telescopic; un foarfece horticol; un fierastrau.

3. ALEGETI LOCURILE POTRIVITE PENTRU REALIZAREA TAIETURILOR. Dupa ce veti alege ramura, care trebuie tunsa, gasiti un mugur orientat spre exteriorul tufei. Mugurele activ sau latent este o excrescenta mica pe ramura inactiva, care va incolti primavara. Realizati taietura cu aproximativ 7 mm mai sus de mugure.

4. REALIZATI TOATE TAIETURILE SUB UN UNGHI DE 45°. Realizati taieturile sub un unghi de 45° — inclinat in jos, spre centrul plantei. Asigurati-va ca taietura este dreapta, nu neregulata.

5. DESCOPERITI MIJLOCUL PLANTEI. Circulatia optima a aerului previne acumularea umiditatii, datorita careia trandafirul poate deveni susceptibil la afectiunile fungice sau invazia insectelor. Cu cat centrul plantei este expus la mai mult aer, cu atat riscul de imbolnavire este mai redus.

6. INDEPARTATI RAMURILE USCATE SI PUIETII. Indepartati toate ramurile moarte, taindu-le pana in tesut sanatos. Puietii cresc din structurile radiculare, sub nivelul mugurilor. Taiati-i in apropiere de tulpina, care provine din radacina principala. De asemenea, toate conglomeratiile de ramuri trebuie tunse. Frecarile dintre ele determina aparitia leziunilor superficiale, care se transforma in terenuri de dezvoltare a bolilor si insectelor.

7. INDEPARTATI FLORILE USCATE. Acestea trebuie indepartate cat timp petalele lor sunt aderente si inainte de formarea fructelor. Indepartarea florilor uscate stopeaza producerea semintelor si redirectioneaza energia plantei spre dezvoltarea ramurilor si frunzelor. Astfel veti promova cresterea ramurilor puternice si a florilor extrem de frumoase.

Loading...